Rozmaitości o histaminie

ŻYWNOŚĆ i HISTAMINA

Wszystkie artykuły spożywcze, których produkcja włącza proces fermentacji mlekowej, np. jogurty, kwaszonki, wina, piwo, sery, marynowane ryby, suszone kiełbasy, zawierają znaczne stężenia histaminy. Powstaje ona z aminokwasu L-histydyny przy udziale bakteryjnej dekarboksylazy histydynowej. Wówczas, kiedy sprawny jest przewód pokarmowy człowieka, obecna w śluzówce kosmków jelitowych oksydaza diaminowa efektywnie rozkłada aminę i zapobiega objawom niepożądanym. Przy doustnym podaniu nawet 500 mg histaminy nie obserwowano żadnych przykrych objawów. Inaczej, gdy zniszczona jest struktura kosmków jelitowych (celiakia, choroba Crohna, alergia pokarmowa, owrzodzenia jelit i inne )i nadmiar wchłoniętej w jelitach histaminy dostaje sie do krążenia ogólnego.W warunkach prawidłowych stężenie histaminy w osoczu człówieka wynosi średnio ok. 0.7 ng /ml. Przy podwyższeniu do poziomów, odpowiednio:

  • 1-2 ng/ml wzrasta wydzielanie soku żołądkowego
  • 3-5 ng/ml zwiększa się liczba uderzeń serca
  • 6-8 ng/ml znacznie spada ciśnienie tętnicze
  • 7-12 ng/ml skurcz oskrzeli
  • ok. 100 ng/ml występuje blok serca

Warto wspomnieć, że niektóre leki hamują oksydazę diaminową. I tak, śmiertelne zatrucia histaminą odnotowywano w sytuacjach, kiedy pacjent przyjął taki lek/i (np. isoniazyd) a następnie spożył bogate w histaminę danie (konserwa rybna). Bardzo niefortunne może być połączenie marynowanych grzybków i czerwonego wina; zabójcze, jeśli wśród grzybków znajdzie się jeden z najbardziej trujących gatunków, piestrzenica. Wytwarza ona bowiem związek, który bardzo skutecznie hamuje oksydazę diaminową. Jeśli oksydacyjna bariera jelitowa przestaje działać to nic już nie broni nas przed toksycznym nadmiarem histaminy.

Przykłady produktów zawierających histaminę

Stężenie histaminy podano w mg/kg. Podano zakres i/lub wartości średnie.

 wina
wino czerwone 0.1-14
wino białe 0.1-3.5
 sery
Ementaler 0.1-2000 śr 398
Tylżycki śr 37
Maślany > 0.1
Trapistów 11
Chester 19
 ryby
Śledź konserw. 0.1-4.45 śr. 2.24
Śledź marynowany 0.1-12 śr 3.04
Makrela konserw. 2.6-12.1 śr 6.11
Makrela wedzona 0.1-1788 śr 576
Tuńczyk konserw. 0.1-308 śr 79
Sardella śr 176
 wędliny i mięso
Szynka westfalska 38-271 mg/kg (śr. 124)
Salami 0.1-279 mg/kg śr. 104
mięso wołowe swieże śr 2.3
mięso kurczaka śr 0.75

pasek2c70